At ælde vin, er en kunst og en videnskab, med en lang historie, som vin-elskere og kendere har haft i hundredevis af år.
Der er ingen følelse, der kan sammenlignes med, at omdanne en ung, levende drink til en moden klassiker, som du virkelig kan nyde.
Selvom man har planer om at ælde en vin, skal den holdes sund, mens den er ung. Det betyder at den skal opbevares ordentligt i en vinkælder eller i et køleskab. De komplekse kemiske reaktioner, der involverer vins sukkerarter, syrer og phenolforbindelser, såsom tanniner, kan ændre aroma, farve, mundfølelse og smag af vinen. Tilsammen skaber de en kompleks smag, efterhånden som vinen ældes.
Vin har evnen til at ældes, og potentialet til at forbedre sin kvalitet med alderen. Denne proces påvirkes af mange faktorer, herunder druesorter, vinen, den anvendte form for vinavl, regionen og selve fremstillingsprocessen. Hvor godt vin ældes, kan også påvirkes af den måde vinen opbevares på, efter den er blevet tappet. Så vine skal opbevares korrekt, under de helt rigtige forhold, da det er med til at bestemme, hvordan den reagerer på sit miljø, og i sidste ende hvordan den ældes.
Her er nogle tips til at når du ønsker at lade en vin ældes på bedst mulig vis:
-
Vær kræsen med typen af vin
Det er ikke alle typer af vin, der kan ældes med succes. Det er måske åbenlyst, at du ikke bør gemme en Rosevin til langt efter dens udløbsdato. Men det er heller ikke alle rødvine, som du eksempelvis blot kan opbevare godt, og så få en god vin ud nogle år senere. Læs op på den vin, du overvejer at gøre det med, og se om den er egnet.
-
Den korrekte temperatur og fugtighed
Varmeudsving, og en for lav eller for høj luftfugtighed, kan fremskynde vinens forringelse og forårsage uønskede virkninger på vinen. Et køleskab der har en konstant fugtighed og temperatur skaber de optimale opbevaringsforhold.
For at øge vinens potentiale for at udvikle kompleksitet og mere aromatisk buket, skal du generelt lade vinen ælde langsomt, i et relativt køligt miljø. Jo lavere temperaturen er, desto langsommere udvikler en vin sig. Ifølge vineksperter, skal vin beregnet til aldring, opbevares i et køligt område, med en konstant temperatur omkring 13 ° C, og op til så høj en temperatur som 20 ° C. Også i aldrende vin bør du undgå ekstreme temperatursvingninger (som eksempelvis at flytte en vin fra et varmt rum til et køligt køleskab), da dette ville være skadeligt for vinen.
En passende mængde fugtighed skal også opretholdes, da dette er kritisk for at forhindre, at korkproppen tørrer ud.
-
Opbevar flaskerne med etiketten nedad
Dette forhindrer, at støv, snavs og fugt sætter sig på etiketterne. Dermed kan du altså forhindre at etiketterne på dine vine kommer til at se sølle ud, hvilket i høj grad går ud over oplevelsen og videresalgsværdien.